Zendingsbericht 27 april 2019

Divisievoorzitter doopt zijn vader. 

Door Andrew McChesney 

Samuel Saw, voorzitter van de Zuid-Aziatische Pacific Divisie van de ZDA kerk groeide op zonder een relatie met zijn vader. De twee brachten nooit samen tijd door in hun thuisland Myanmar. Ze praatten nooit samen over iets. “Hij heeft me nooit geknuffeld,” zei Samuel. “Ik was een jongen zonder vader.” 

Samuel werd opgevoed door zijn grootouders. Hij volgde een opleiding op een adventistische school en haalde zijn diploma als predikant aan het ZDA seminarie van de Myanmar Unie in Myaungmya, een stad van 280.000 inwoners op ongeveer 225 km ten westen van Yangon, de hoofdstad van Myanmar. 

Het werk van de kerk was een uitdaging in het zuidoost Aziatische land, waar maar 4% van de bevolking Christen is. 90 % van de bevolking is boeddhistisch en 4% is moslim. Als predikant hield hij veel mensen voor om hun hand uit te reiken naar hun niet-christelijke familie en andere verwanten. Maar met zijn eigen vader had hij geen contact. Samuel trouwde en kreeg twee kinderen en diende als predikant en kerkleider in Thailand, Singapore en de Filippijnen. Als eerste secretaris van de Zuid-Aziatische Pacific Divisie noodzaakte een gebedsweek hem om nog eens ernstig aan zijn vader te denken. Hij deelde het verhaal van zijn kindertijd met de spreker om daarna samen de zaak in gebed aan God voor te leggen. “Je moet zelf contact opnemen met je vader,” was de raad van de voorganger. Samuel bad daarna tot God om kracht. Hij voelde alleen pijn als hij aan zijn vader dacht en miste volledig het verlangen om contact te maken. Hij bleef echter wel bidden en het onverwachte gebeurde uiteindelijk toch. 

“Ik had het voorrecht om mijn eigen vader op 76 jarige leeftijd te dopen,” zei Samuel. Hij kan zich nog steeds de woorden van zijn vader na de gebeurtenis herinneren. “Zoon,” zei de bejaarde man, “ik wil een christen zijn, die met een zangboek en een Bijbel in zijn hand naar de kerk gaat. Wil je alsjeblieft een Bijbel en een zangboek voor me kopen, zodat ik die mee kan nemen naar de kerk.” 

Samuel wordt nog steeds overmand door emotie als hij terugdenkt aan het moment dat zijn vader oprees uit het doopwater en zijn zoon omhelsde. “Dat was voor het eerst in mijn leven,” zei hij. Samuel werd gekozen tot voorzitter van de Zuid-Aziatische Pacific Divisie, die uit 14 landen bestaat, waaronder Myanmar. Hij moedigt iedereen aan om God om hulp te vragen bij het overwinnen van bitterheid en pijn. “Zonder Gods veranderende macht zijn wij niet meer dan menselijke wezens, maar door zijn kracht kunnen wij het verschil maken in de wereld,” zegt hij.