Waarom sabbat vieren?

Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt, als ik vertel dat ik op zaterdag naar de kerk ga omdat ik de sabbat vier. Dat vieren is al een ongebruikelijk woord, maar geeft wel aan wat ik doe. De sabbat vier je als kroonstuk van de schepping. Op de zesde scheppingsdag had God de mens gemaakt en op de zevende dag ging Hij daar samen met de mens van genieten. Dat moet een feest zijn geweest waar geen slingers en toeters bij nodig waren.

De sabbat in de tien geboden

De tien geboden staan twee keer in de Bijbel genoemd (Exodus 20:1-17 en Deuteronomium 5:6-21) en beide keren wordt er over de sabbat gesproken, maar een verschillende reden gegeven. De eerste keer ligt de nadruk op God als schepper die het waard is om geëerd te worden (Exodus 20:11), de tweede keer ligt de nadruk op de bevrijdende of verlossende God (Deuteronomium 5:15). Dat zijn de twee redenen waarom ik de sabbat vier; ik wil God eren en gehoorzamen omdat Hij de schepper is en omdat Hij de verlosser is die ervoor gaat zorgen dat de wereld weer wordt zoals die in het begin was. Naar die verlossing verlang ik en iedere sabbat herinnert mij aan de beloften die God ons heeft gegeven.

Leven in vertrouwen: het komt goed!

Ik zie om mij heen veel misgaan, vervuiling, oorlog en oneerlijkheid, en dat lijkt niet minder te worden, maar meer. Toch weet ik dat het goed komt. In Johannes 16, vers 33 staat;

Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen. (Johannes 16:33 – HSV)

Er zijn een aantal boeken geschreven over dit onderwerp en als je er meer over wilt weten, dan raad ik je aan er eens een te lezen. Deze bijvoorbeeld:

De dag die God schiep – Auteur: Reinder Bruinsma.

Zie ik u bij de sabbatviering?